VOOR WIE ?
Sinds vele jaren werken wij op regelmatige basis samen met interieurarchitecten, architecten en ontwerpbureau's.
Wij ijveren voor een langdurige samenwerking met een open communicatie in beide richtingen, dat werkt het best!
Sommige van onze klanten werken zo al 18 jaar met ons samen en we doen dan ook met plezier een extra inspanning om tot het gewenste resultaat te komen...
WAAROM UITBESTEDEN AAN 3D-LAB ?
- U heeft geen tijd vrij om de visualisatie zelf of intern te doen
- U beschikt niet zelf over de benodigde software en kwalitatieve bronnen zoals texturen en objecten 
- U wil graag een visualisatie die het ontwerp meer tot zijn recht laat komen
- U wil graag mooie details zien zoals rijke texturen, voegen, stopcontacten, schakelaars en correct gerichte spots die een realistische belichting weergeven.
3D RENDERING OP FOTO, 360° of 3D OMGEVING
Wij onderscheiden 3 verschillende methodes om een 3D model in te planten:
     - compositie in een aangeleverde foto is vaak het mooiste resultaat  (aangeleverd door u of door een vastgoed fotograaf)
     - compositie in een 360° Google Streetview beeld  (beelden worden dan zo nodig en in de mate van de mogelijkheden bijgewerkt)
     - compositie in een 3D omgeving, waarbij de buren in neutrale volumes worden weergegeven.
Soms gebruiken we ook een combinatie van bovenstaande...
Onderstaand beeld is een voorbeeld van een geslaagde rendering op een foto genomen met een smartphone. Het hoofdhuis is bestaand en blijft ongewijzigd. De aanbouw is het nieuwe gedeelte, maar we tekenden ook het zichtbare interieur, zodat de doorgang naar de bestaande woning klopt. Anders zouden we een volle muur met raam zien ter hoogte van de haard. Het terras is ook nieuw. Hiervoor schonken we extra aandacht voor het vervolledigen van de schaduw (op het gras) van de boom buiten beeld. We maakten een compositie op drie foto's en telkens twee varianten voor raamverdeling van de aanbouw.
Enkele projecten met volledige 3D omgeving;
Enkele projecten ingeplant in een Google Streetview beeld. Waar nodig worden bepaalde delen opnieuw getekend, bijvoorbeeld een stuk van de straat waar op de Google foto de weg was opengebroken. Maar het voordeel van deze techniek is de reflecties in het glas die overeenstemmen met de werkelijkheid.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BIJ INTERIEURS: UITZICHT DOOR HET RAAM
Hiervoor zijn ook verschillende mogelijkheden. 
1) Een HDRI omgeving uit onze bibliotheek. Deze is eerder conceptueel en niet 100% in overeenstemming met de echte bouwplaats en eigenlijk niet geschikt voor perspectief van bovenaf (vogelperspectief of bvb op 5e verdieping), maar voor algemene beelden zorgt dit wel voor een goede sfeer. 
2) Voor budgetvriendelijke projecten nemen we meestal gewoon een wit uitzicht of een standaard bomenrij op de horizon als we dit niet kunnen benaderen met een 360° HDRI foto uit onze bibliotheek.
voorbeelden met witte achtergrond door ramen :
3) onze eigen HDRI omgeving met standaard bomenrij zorgt ervoor dat er een groene omgeving zichtbaar is door de ramen, en waarbij de horizon  
voorbeelden met standaard 360° bomenrij achtergrond door ramen :
4) Soms is de bouwplaats geschikt om al specifieke foto's te nemen die aansluiten bij de reeds gemaakte testbeelden. De foto's kunnen dan achterliggend gebruikt worden, en zorgen voor een erg realistisch en hoog kwalitatief uitzicht. Omdat de foto's vaak genomen worden met een smartphone of spiegelreflexcamera, is de kwaliteit uitstekend en zorgt dit niet voor een troebel beeld. Het nadeel is dat met deze beelden niet echt een perfecte VR tour kan gemaakt worden. Dus voor stills is dit perfect, voor VR vaak minder geschikt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HOEVEEL KOST HET ?
Een goede basis om een richtprijs voor uw interieurproject te berekenen is het tarief van 
450 euro eBTW per zone bij slechts 1 zone.
400 euro eBTW per zone voor 2 zones.
350 euro eBTW per zone vanaf 3 zones.
50 euro eBTW per zonevariant voor materiaal, open/gesloten kast, alternatieve opstelling.

Dit wil zeggen dat u uitkomt op 1050 euro eBTW voor een woonkamer+eetplaats+keuken . Hiervoor krijgt u voldoende beelden om alle aspecten van uw ontwerp in beeld te brengen. Doorgaans zijn dat +- 3-4 hoge resolutiebeelden beelden per zone, en u hoeft zeker niet bij te betalen als u toch nog een extra perspectief wenst.

Voor exterieurrenderings neem u best contact op, maar doorgaans kosten deze ergens 
tussen 1150 en 1750 euro eBTW

Zowel voor exterieur- als interieurvisualisaties maken wij zeker voldoende perspectieven, zodat uw project volledig kan worden getoond aan uw klant. Voor eentje extra, rekenen we aldus niets aan! 
Er staan genoeg voorbeelden op onze website die aantonen hoe compleet onze visualisaties wel zijn...

Wanneer u echter kiest voor een totaalproject waarbij alle belangrijke zones in het project gevisualiseerd moeten worden, maken we ook meestal een totaalprijs die vaak lager ligt dan de som van alle zones.
enkele prijsvoorbeelden van reeds gerealiseerde interieur visualisaties:
450 euro eBTW voor één badkamer of één keuken
1050 euro eBTW voor woonkamer+eetplaats+keuken
1200 euro eBTW voor woonkamer+eetplaats+keuken+bureel
1400 euro eBTW voor woonkamer+eetplaats+keuken+traphal+toilet
1800 euro eBTW voor inkom + woonkamer + eetplaats + keuken + slaapkamer + dressing + badkamer 
2100 euro eBTW voor woonkamer + eetplaats + keuken + traphal + 2 slaapkamers + 2 badkamers
2750euro eBTW voor inkom + woonkamer + eetplaats + keuken + 4 slaapkamers + 3 badkamers + 2 toiletten
2750 euro eBTW voor exterieur + inkom + woonkamer + eetplaats + keuken + TV-room + bureel + inclusief meerdere kleur- en indelingsvarianten
2750 euro eBTW voor exterieur + interieur van kantoorgebouw (2 niveau's, 12 zones )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
360° 3D VR-TOUR
75 euro eBTW per camerastandpunt of interactie
minimum 3 camerastandpunten
met een maximum van 1.125 euro eBTW  voor 15 tot 25 standpunten 
Aanvullend in de visualisatie kunnen wij een 360° 3D stereoscopische VR tour maken. Deze bestaan uit verschillende 360° beelden die aan elkaar gekoppeld worden in een online VR tour. De grote meerwaarde van een VR tour is dat deze beleving levensgroot is. U krijgt echt het idee dat u in een ruimte staat waarbij alles net zo groot is als het in het echt zou zijn. Bovendien kan u zelf kiezen in welke richting u kijkt en waar u naar toe wil.
Als extra functionaliteit kunnen we varianten integreren die u dan met een druk op een knop kan oproepen. Zo kunnen we verschillende indelingen van de ruimte simuleren (slaapkamer/bureel/...), het haardvuur uit of aan doen, een bureel-, tv- of ontbijtkast in open of gesloten toestand weergeven.
Doordat deze online staat is de VR tour gemakkelijk te delen of vanop eender welke locatie te bezichtigen. In principe heeft u geen internetverbinding meer nodig eens de VR tour gedownload is op de headset of smartphone. 
Het delen van de VR tour kan met een eenvoudige hyperlink voor PC of een magic code voor gebruik met de app voor smartphone (al dan niet in VR modus met passieve headset), tablet en actieve VR headsets zoals de Oculus GO en GearVR. 
Passieve headset met Smartphone
Passieve headset met Smartphone
Actieve headset GearVR voor Samsung Smartphone
Actieve headset GearVR voor Samsung Smartphone
Actieve stand-alone headset Oculus GO, onze voorkeur!
Actieve stand-alone headset Oculus GO, onze voorkeur!
Met shared experience, kan u met meerdere personen tegelijkertijd de VR-tour bekijken, hetzij ieder voor zich of met iemand als presentator die anderen doorheen de VR-tour leidt. 
U kan zelfs met VoIP via internet met elkaar praten, ook al bent u op verschillende locaties. 
Het is ook mogelijk om met de afstandsbediening van de VR headset als een laserpointer in de VR-tour live tijdelijke markeringen/tekeningen te maken bij uw uitleg, alweer ook mogelijk vanop verschillende locaties.
Wenst u onze VR-begeleiding op een event, dan kunnen wij uw project voorbereiden met een aantal VR brillen, zoals hieronder foto's te zien zijn van een event van Modulyss. We presenteerden er de nieuwe showroom in VR op een gezellig sales event.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ANIMATIE
animatie voorbereiden en montage: 750-1500 euro eBTW
animatie uitrekenen op renderfarm: 125 euro per seconde film
Bij 3D-lab krijgen we jammer genoeg niet zo vaak de kans om een animatie te maken. De kostprijs is immers aanzienlijk. Dat komt omdat een animatie bestaat uit 25 of 30 frames of renderings per seconde. Al deze renderings moeten dus uitgerekend worden op de renderfarm en daardoor is de kostprijs alleen voor het uitrekenen van al die beelden vrij hoog. Hoe langer de animatie, des te duurder het wordt. vb: 45sec film x 25fps x 5 euro/frame = 5625€
Als basis rekenen wij daar bovenop een startprijs aan van min. 750 euro eBTW voor het instellen van de animatiepaden in ons 3D-model en de volledige montage, met verwerking van de videoclips, stilstaande beelden, logos en infopagina's, en dat alles op een leuk muziekje.
Een voorbeeld:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROJECTVERLOOP
Na de briefing gaan we eerstdaags aan de slag. 
Eerst maken we een gezamelijke Dropbox aan. Hierin kunnen, voor zover nog niet aangeleverd, allerlei bestanden gedeeld worden zoals architectplannen in PDF of DWG, inspiratiebeelden, foto's, testrenderings en uiteindelijk onze definitieve output. 
Met de toegestuurde link voor internetbrowsers of de Dropbox app voor smartphones en tablets kan u de de vooruitgang ook snel volgen op uw mobiel toestel van op eender welke locatie. 
Dan beginnen we met het opbouwen van het 3D-model in Vectorworks en Cinema4D. Indien u beschikt over digitale plannen in DWG (of PDF) kan u deze best bezorgen. Het kan o.a. dienen als onderlegger om nauwkeuriger het 3D-model op te bouwen.
Al van bij de eerste testrenderings zullen wij de vooruitgang op de Dropbox zetten, zo kan u van op afstand meevolgen.   Na de eerste feedback doen we alle nodige aanpassingen en maken dan een nieuwe serie testbeelden van de correcties. 
Er worden bij iedere visualisatie twee revisies in de prijs inbegrepen, maar zo nodig kan in regie dit proces worden herhaald zo vaak als nodig is om tot een perfect resultaat te komen.
Bij kleinere opdrachten tot 3 zones is de doorlooptijd gemiddeld één week, maar bij grotere projecten kan dit oplopen tot twee of drie weken afhankelijk van de omvang...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WAT HEBBEN WIJ VAN U NODIG OM TE STARTEN?
Om een project te starten hebben wij uiteraard zo veel mogelijk informatie nodig als u kan geven. 
Dit houdt o.a. in:
- een beschrijving van de materialen, merken en type meubels en  gewenste decoraties. Dit kan aan de hand van een moodboard of inspiratiefoto's
- een 2D ontwerptekening van de definitieve grondplannen, aanzichten en doorsnedes in Vectorworks of DWG
- indien beschikbaar een 3D-model in Vectorworks, sketchup, FBX of 3ds formaat (definitieve versie)
- adres voor plaats- en oriëntatiebepaling
- eventueel fotomateriaal van de werf of de bouwplaats/het terrein
- eventueel fotomateriaal van de raamuitzichten, dan kunnen we deze gebruiken  (zie voorgaande uitleg over raamuitzichten)​​​​​​​
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ENKELE VOORBEELDEN:
BADKAMER
KEUKEN
TOTAALPROJECT APPARTEMENT
TOTAALPROJECT WONING
Back to Top